Eterična olja so »najboljši prijatelji« difuzorjev in zelo veliko pripomorejo k zmanjševanju stresa. So aromatične spojine, ki jih najdemo v naravi (rastline, lubje, semena) in jih različni proizvajalci predstavljajo kot zdravilne. Olja pridejo v različnih oblikah, od olj za telo do eteričnih olj, vendar je njihov glavni namen izboljšati zdravje posameznika skozi aromaterapijo. Različne študije so ugotovile, da lahko aromaterapija oziroma, »dišeče stvari« zmanjšajo anksioznost, stres in nespečnost.

Ali res delujejo? Kratek odgovor je DA. Pamela Dalton, kognitivna psihologinja iz centra Monell Chemical Senses (Philadelphia, ZDA), o uporabi eteričnih olj: “Da, vsako eterično olje ali dišava lahko deluje kot sredstvo za aromaterapijo,” je pojasnila Daltonova. “Potrebno je, da oseba najde prijeten vonj in ga poveže s čustvenim stanjem, ki ga želi doseči, kot je na primer sprostitev ali poživitev.”

Vendar Daltonova hkrati tudi ugotavlja, da tisto, kar je učinkovito za enega posameznika, morda ne bo delovalo pri drugem. “Aromaterapija je učinkovita, vendar po mojih izkušnjah ni univerzalnih receptov, ki bi delovali pri vsakomur,” pravi Daltonova.

Najbolje je, da vsak posameznik sam najde ustrezna eterična olja, ob katerih bo doživel ustrezno sprostitev in zmanjšal nespečnost in druge psihosomatske težave.

Torej, kaj morate iskati? “Definitivno poskušajte najti eterična olja tistih podjetij, ki določajo čistost njihovih produktov, da boste lahko identificirali sestavine, ki dobro delujejo na vas,” pravi Daltonova.

Lahko pa preskočite ta korak in preverite naš izbor TOP 7 ETERIČNIH OLJ, KI NE SMEJO MANJKATI V NOBENEM GOSPODINJSTVU.

Za vas smo izbrali najbolj kakovostna in v svetu profesionalne aromaterapije visoko cenjena eterična olja priznane francoske blagovne znamke Florihana. Spodaj je naštetih nekaj karakteristik, ki odlikujejo ta eterična olja.

  • 100% čista in 100% naravna, pridobljena iz divje rastočih rastlin ali iz rastlin 100% organske pridelave.

  • Ponašajo s svetovno priznanimi certifikati kot so Ecocert, USDA Organic in Control Union Certifications.

  • Nosijo certifikat AB in so certificirana za uporabo v prehrani.

  • Na etiketah je natančno navedeno botanično ime in kemotip, datum destilacije in serija.

 

 Evkaliptus globulus

  EVKALIPTA GLOBULUS

Eterično olje modro-sivih listov drevesa evkaliptovca je zaradi svojih terapevtskih učinkov priljubljeno v domovih po vsem svetu. Deluje antibakterijsko in odpira dihala. Blagodejno deluje pri prehladih in težavah z dihali. Pogosto se uporablja tudi v finskih savnah in za osvežitev zraka.





 

 



  BERGAMOTKA

Italijanski profesor Paolo Rovesti je bergamotko uspešno uporabljal v psihiatrični kliniki. Sodi med eterična olja z najmočnejšim antidepresivnim, anksiolitičnim in sedativnim delovanjem. Uporabimo jo pri depresiji, strahu, nespečnosti in živčnosti.

 

 

 

 

 

Sladka pomaranča

  SLADKA POMARANČA

Eno najbolj priljubljenih olj s širokim spektrom uporabe. Kapljica sladke pomaranče je kot žarek sonca, ki razsvetli siv, temačen dan. Pomirja in dviga razpoloženje. Priporoča se pri tegobah, živčnosti in nespečnosti. Deluje antiseptično (odlično za razkuževanje prostora), pomaga pri prebavnih težavah, tudi za otroke.





 

 



  POPROVA META

Eterično olje mete ima močno delovanje tako na naše telo kot na um. Uravnava prebavo, blaži bolečine in bistri misli. Izjemno močno protibolečinsko delovanje (mišice, odrgnine, bolečine v sklepih, mišični revmatizem). Odlično za prebavne težave (bruhanje, slabost, potovalna bolezen). Deluje stimulativno, spodbuja koncentracijo.





 

 

Prava sivka

  PRAVA SIVKA

Francosko eterično olje sivke s prefinjenim vonjem pridobivamo iz izbranih, močno aromatičnih rastlin. S svojo kompleksno sestavo ponuja mavrico terapevtskih učinkov! Odlična pri stresu – pomirja ali stimulira, odvisno od tega, kaj potrebujemo (če smo razburjeni in nemirni, nas pomiri, če smo v depresiji, dvigne naše razpoloženje).







Rimska kamilica

 

  RIMSKA KAMILICA

Angelski vonj eteričnega olja rimske kamilice močno pomirja in uspava. Je eno najbolj blagih eteričnih olj, zato je še posebej primerno za dojenčke. Eterično olje rimske kamilice je eno najboljših za težave živčnega sistema. Močno sedira, krepi in deluje antidepresivno, zato ga lahko uporabimo v stanju šoka, pri nespečnosti in nemiru, tudi za majhne otroke (rast zob, šolski stres). Sprošča strahove (v Angliji jo uporabljajo pred kirurškimi posegi).



 

 

 



  ŽAJBELJ

Eterično olje z izjemnim terapevtskim delovanjem. Uporabimo pri meditaciji ali vizualizaciji za globlji vpogled. Eterično olje žajblja krepi 5. čakro in sprošča čustvene blokade, ki povzročajo težave v komunikaciji. Odličen tonik za živčni sistem, pomočnik pri utrujenosti in psihični izčrpanosti.





 

 

 

NASVET

S pomočjo aromaterapevtskega električnega difuzorja boste dvignili vlago v zraku, s čimer se prepreči,da je zrak v prostoru presuh, kajti le ta lahko povzroči draženje v mnogih delih telesa. Še posebej so lahko učinkoviti za zdravljenje suhe kože, nosu, grla in ustnic. Lahko tudi olajšajo nekatere simptome, ki jih povzroča gripa ali prehlad. Za pravo aromaterapijo in popolni zdravilni učinek, dodamo nekaj kapljic naravnega eteričnega olja, kateri je najbolj primeren za naše potrebe.