Prva obramba proti virusi mora biti vedno redno in temeljito umivanje rok. Uporabniki eteričnih olj si lahko s pomočjo uporabe le teh, še dodatno okrepite »obrambno linijo«. Z vami bomo delili nekaj nasvetov glede uporabe eteričnih olj, kako jih uporabljati, da bi se izognili sezonski gripi in virusom, oziroma, kako si z njimi okrepiti imunski sistem.

V nadaljevanju vam predstavljamo povzetek članka, Emme Ross, certificirane klinične aromaterapevtke, rojene v Veliki Britaniji, njen dom pa je od leta 2007, Hong Kong.

Vsi virusi imajo svoj življenjski cikel (skrajno poenostavljeno)

 • virus vstopi v gostitelja in se veže s celicami v dihalih ( nos, grlo, pljuča)

 • površinski proteini virusa se vežejo na recepterje ( kot ključavnica in ključ)

 • virus lahko nato vstopi v celico in jo okuži

Virusi

 

Da se virus lahko razmnoži, mora imeti gostitelja. Na neživih površinah lahko živi tudi več kot 24 ur ( odvisno od temperature in vlažnosti), vendar sčasoma umre, ne da bi okužil gostitelja.

Virusi živijo dlje na trdih površinah (kovina in plastika) kot na tkaninah in mehkih površinah. Nekateri virusi se lahko širijo tudi kapljično po zraku.

Obstajajo nekatere sestavine pri različnih eteričnih oljih, za katere je bilo dokazano, da v razlićnih fazah »motijo« življenjski cikel virusa. Se pravi, da je lahko uporaba mešanice različnih eteričnih olj koristna.

Sedaj pa se dotaknimo stvari, ki jih z eteričnimi olji ne počnemo oz. kje velja biti previden.

 • Eteričnih olj ne mešajte z vodo v raznih razpršilkah, stekleničkah... Eterična olja bodo namreč »obsedela« na vrhu in se tudi z mešanjem, tresenjem itd. , to ne bo spremenilo. Eterična olja niso topna v vodi. V približno 24 – 48 urah, bodo začeli rasti mikrobi, tako da boste dejansko v zrak pršili bakterije in plesen.

 • Ne izdelujte si sami gelov za roke z eteričnimi olji. Velika možnost je, da bi koncentracija, ki je potrebna, da bi »ubili« viruse, dražila vašo kožo. Seveda ste lahko opazili gele za roke z eteričnimi olji v prodaji, vendar so to geli, ki so bili pripravljeni po formulah, vsebujejo alkohol in so bili preizkušeni glede varnosti, učinkovitosti in rasti mikrobov v laboratorijskem okolju.

 • Ne uporabljajte močnih eteričnih olj, kot sta cimetova skorja in klinčki, če uporabljate zdravila za redčenje krvi ali pa imate izredno občutljivo kožo.

 • Ne verjemite vsake receptu, ki ga preberete na spletu. Nemogoče je dati univerzalen recept, kajti vsako eterično olje je drugačno in nekatera niso primerna za uporabo med nosečnostjo, dojenjem ali pa za majhne otroke in dojenčke.

 • Če uporabljate zaščitno masko, nikar ne nakapajte eterično olje na njo. Nekateri izdelovalci mask pravijo, da zaradi tega maska ne more delovati pravilno in da so nekatera eterična olja preprosto premočna, da bi jih nanašali direktno na kožo in se neprestano inhalirala.

 • Previdno z razpršitvijo eteričnega olja čajevca okoli mačk in psov, kajti to olje je lahko zanje strupeno.

 • Prav tako velja previdnost pri uporabi lastnih mešanic iz eteričnih olj v zaprtih prostorih, kjer nikoli ne veste, če je npr.oseba , ki je poleg vas trpi za astmo, elipsijo, je noseča ali pa ima katero drugo zdravstveno stanje.

 • Pri uporabi eteričnih olj, se držite pravila manj je več. Izogibajte se dolgotrajni uporabi nerazredčenega olja direktno na kožo, v izogib, da vam koža sčasoma postane občutljiva.

 

Kako pravilno uporabljati eterična olja v času virusov?

Difuzorji

Tudi mi prisegamo na uporabo ultrazvočnih difuzorjev, kajti difuzor razbije eterično olje na mikro drobne delce, v meglico, ki se razprši v prostor. Pri tem se olje ne segreva preveč in zato ohrani vse terapevtske lastnosti. Na ta način olja, ki vsebujejo antivirusne, antibakterijske in antiseptične lastnosti, uničijo bakterije v zraku in pomagajo ustvariti harmonijo. V difuzor preprosto nalijemo vodo in dodamo 3-5 kapljic eteričnega olja

Če želite učinkovito uporabljati eterična olja v vašem domu, priporočamo uporabo difuzorja v sobi oz. prostoru, kjer zaprete vrata, pustite delovati difuzor nekaj časa in nato sobo prezračite. Električni aroma difuzor je naprava, namenjena vlaženju zraka in odišavljenju prostora. Difuzorji v naši trgovinici, so zasnovani na ultrasonični tehnologiji.

Električni difuzorji

Plastični inhalatorji

Plastični inhalatorji so prav tako lahko varni in učinkoviti. Z inhalatorjem lahko zagotovite vnos olja v telo preko dihal, kjer se lahko prepreči vstop virusa v telo. Bodite pozorni, da inhalator uporabljate s čistimi rokami, da se izognete nenamernemu vnosu virusa v nosno votlino.

Plastični nosni inhalatorji

Robčki / tkivo

Na robček ali pa vpojno tkivo, kapnete nekaj kapljic olj in ga vdihnete neposredno. Lahko si namestite robček ali tkivo tudi na načno omarice pred spanjem ali pa ga čez dan zataknete v oblačilo.

Za zdrave odrasle osebe priporočam naslednja eterična olja, ki imajo antivirusni učinek:

Skorja cimeta, evkaliptus globulus / radiata, limona, limonina mirta, melisa, niaouli, rožmarin, olje čajevca, timijan.

 

Eterica-olja-florihana-cas-virusnih-obolenj

Kot že rečeno, velja previdnost pri uporabi eteričnih olj pri otrocih in dojenčkih.

Izbor blagovne znamke eteričnih olj, je pomembna do te mere, da vam proizvajalec lahko zagotovi čistost olja in pravilno shrambo.

Kot kvalificirana aromoterapevtka, Emma Ross prisega na njen osebni pristop, ki je:

 • Redno in temeljito umivanje rok

 • Uporaba aromaterapijskega inhalatorja, ko je zunaj in na javnih mestih

 • Uporaba difuzorja z anti virusnimi eteričnimi olji doma

 

Pri nas prisegamo na kvalitetna eterična olja Florihana, ki so v svetu profesionalne aromaterapije visoko cenjena. 

 • Eterična olja Florihana so 100% čista in 100% naravna, pridobljena iz divje rastočih rastlin ali iz rastlin 100% organske pridelave.
 • Eterična olja Florihana se ponašajo s svetovno priznanimi certifikati kot so Ecocert, AB, USDA Organic in Control Union Certifications.
 • Na etiketah je natančno navedeno botanično ime in kemotip, datum destilacije in serija.
 • Tehnična dokumentacija (MSDS, GCMS, certifikat IFRA in seznam alergenov) zagotavlja varnost in je na voljo našim kupcem.

Ravno tako pa si lahko hitro in preprosto izdelate nosni inhalator sami doma. Izberite si svojo barvo inhalatorja, ki je res odličen pripomoček pri težavah kot so sinusitis, prehlad, gripa, oslabljen imunski sistem ... Nato pa sledite navodilom:

 1. Bombažnemu vložku dodamo 10-15 kapljic eteričnih olj. Pazimo, da se napojenega vložka ne dotikamo z rokami (uporabimo lahko pinceto). Najlažje je, če eterična olja nakapate v majhen kozarček in vanj pomočite vložek, da se napoji.

 2. Bombažni vložek vstavimo v tubo in jo dobro zapremo.

 3. Uporabimo tako, da odvijemo pokrovček in globoko vdihnemo.

 

Naj vam letošnja pisana jesen prinese čimveč radosti in čim manj obolenj :).