Zakaj uporabljati vlažilnike zraka / difuzorje

Vlažilniki dodajo vlago zraku in največjo prednost uporabe doživljajo ljudje z respiratornimi simptomi in tisti, ki imajo težavo s suho kožo. Obstaja več načinov kako uporabljati vlažilnik doma. Seveda pa ga lahko uporabljate tudi v drugih prostorih kot so pisarne, kozmetični saloni, sprejemne pisarne, prostorih kjer se izvajajo joge, meditacije… Na kaj morate biti pozorni pri uporabi le teh, kako jih uporabljati pravilno in za katerega se sploh odločiti, vam bomo predstavili v tem članku. Besedilo je povzeto po članku, ki je bil objavljen v  MedicalNewsToday. Spodaj vam bomo posredovali povezavo do originalnega članka v celoti.

 

Suhost in vlažnost

Suh zrak lahko povzroča izhlapevanje vlage iz kože, osebam, ki imajo težave z dihali pa še poslabša stanje. Primerno dodajanje vlage v zrak z vlažilcem lahko prepreči te težave oz. jim znatno pomaga. Vlažilec zraka lahko torej pomaga pri:

 • suhi koži
 • razdraženih očeh
 • suhosti v grlu ali dihalnih poteh
 • alergijah
 • pogostemu kašlju
 • sinusnih glavobolih
 • razpokanih ustnicah

 

Uporaba vlažilca in prednosti uporabe

Nekateri ljudje imajo tudi v poletnih mesecih, ko je vreme vroče in zrak vsebuje več alergenov, težave z dihalnimi potmi. Klimatske naprave in ventilatorji povzročajo kroženje suhega zraka po prostoru, klimatske naprave pa odstranijo tudi vso vlago iz zraka. Tako da je zmotno prepričanje, da se vlažilci zraka v tem letnem času ne uporabljajo.

Res pa je, da se v veliki večini njihovi pozitivni učinki kažejo v hladnih mesecih, ko zaradi gretja, zrak izsuši nos, ustnice, kožo…

Torej, prednosti vlažilca so:

 • Preprečevanje gripe: Avtorji študije (več o raziskavi si lahko preberete tukaj) so ugotovili, da lahko vlažilci zraka zmanjšajo tveganje za okužbo z gripo. Po dodajanju virusa gripe v zrak s simuliranim kašljem, so raziskovalci ugotovili, da je stopnja vlažnosti nad 40 odstotkov hitro deaktivirala virusne delce, zaradi česar je veliko manj verjetno, da bodo nalezljivi.

 • Kašelj postane bolj produktiven: Suh zrak lahko povzroči suh, neproduktiven kašelj. Z dodajanjem vlage v zrak lahko v dihalne poti pride več vlage, zaradi česar je kašelj lahko bolj produktiven.

 • Zmanjšanje smrčanja: Povečanje količine vlage v zraku lahko pripomore tudi k zmanjševanju smrčanja. Pri suhem zraku obstaja večja verjetnost, da so dihalne poti premalo vlažne, kar lahko smrčanje le poveča. Z vlaženjem zraka ponoči lahko nekatere simptome olajšamo.

 • Ohranjanje vlage kože in las: Veliko ljudi opazi, da pozimi njihova koža, ustnice in lasje, postanejo suhi oziroma izsušeni ter zelo občutljivi. Veliko vrst gretja povzroča suh zrak, zaradi česar koža postaja suha, lahko tudi srbeča, hladen zrak zunaj pa kožo samo še dodatno izsuši. Uporaba vlažilca v zaprtih prostorih lahko tako pomaga zmanjšati pojav suhe in razpokane kože.

 • Prednosti uporabe vlažilca doma: Zagotovo se boste strinjali, da ima uporaba vlažilca lahko tudi več drugih koristi v vašem domu. Npr. vse sobne rastline, ki imajo rade vlago, bodo hvaležne in še bolj živahno rastle, lesenim površinam in pohištvu iz lesa, lahko na ta način podaljšate življenjsko dobo. Vlažnost v zraku lahko pomaga tudi pri preprečevanju razpok na stenah in kopičenju statične elektrike. Konec koncev pa je vlažen zrak lahko tudi toplejši od suhega, kar lahko v hladnejših mesecih pomaga prihraniti kakšen evro pri računu za gretje.

 

Vrste vlažilcev

Na tržišču najdemo širok izbor razno raznih vlažilcev zraka – difuzorjev. Vendar pa med njmi obstajajo določene razlike:

 • Parni vlažilec zraka – difuzor: Parni uparjevalniki delujejo po principu segrevanja vode do vrelišča in izparevanje pare. Zaradi nevarnosti opeklin kože, je potrebna previdnost, zlasti, če so v bližini otroci.
 • Ultrazvočni vlažilec zraka – difuzor: Ultrazvočni difuzorji delujejo po principu hladnega izparevanja vode s pomočjo ultrazvočnih vibracij. 2,4MHz.
 • Evaporator: Evaporator je naprava, ki s pomočjo kemijskega procesa spremeni tekočino (vodo) v plinasto stanje (paro).
 • Rotorski vlažilec zraka (impeller humidifiers): Na splošno veljajo za otrokom prijazno napravo, saj  za izhlapevanje vode uporabljajo vrtljive diske in ne toploto. Značilno pri teh vlažilcih je tudi to, da imajo večje kapacitete rezervoarja 1l, 2l, 5l, … Prav tako je sama intenziteta uparjevanja vode višja kot pri ultrazvočnih vlažilcih.
 • Konzolni – centralni vlažilec zraka (central humidifiers): Eno izmed enot se poveže s centralno klimatsko napravo v domu, pisarni ali gospodarskem objektu, da doda vlago v celoten prostor.

Bistvena razlika je seveda tudi v sami  velikosti. Konzolni vlažilci so dovolj veliki, da dodajo vlago celotni hiši ali pisarni, osebni vlažilci pa so prenosni in enostavni za nošenje.

 

Na kaj moramo biti pozorni?

Vlažilec zraka je lahko odličen način za dodajanje vlage v zrak, vendar je treba upoštevati nekaj varnostnih nasvetov.

 • Umazanija v vlažilcu

Vlažilci zraka spremenijo vodo v paro, ki jo vdihujemo Če je rezervoar za vodo umazan, bodo tudi hlapi, ki jih človek vdiha, umazani. Torej poskrbite za redno čiščenje vlažilca po navodilih proizvajalca ter seveda uporabljajte čisto vodo in po potrebi poskrbite za menjavanje filtrov.

Zakaj uporabljati vlažilnike zraka

Poskrbite za varno uporabo vlažilca, sploh v bližini majhnih otrok

 • Preveč vlage

Zadostna količina vlage v zraku je pomembna, vendar prekomerna raven lahko oteži dihanje in poslabša nekatere simptome alergij. Na primer, običajni alergeni, vključno s pršicami in plesnijo, uspevajo v vlažnih okoljih. Pri prebiranju različnih nasvetov za zdrav dom redno srečujemo podatek, da je optimalna relativna zračna vlažnost med 40 in 60 %.

 • Uporaba destilirane vode ali vode iz pipe

Mnogi proizvajalci priporočajo, da v vlažilcih uporabljate samo destilirano vodo. Za to je nekaj razlogov. Nefiltrirana voda iz pipe lahko vsebuje višjo vsebnost mineralov in drugih delcev kot prečiščena ali destilirana voda. V napravi se lahko naberejo minerali iz trde vode zaradi česar lahko skrajšamo življenjsko dobo naprave. Vlažilec lahko tudi te mineralne snovi potisne v zrak, mi pa jih lahko vdihujemo. Delci se lahko v prahu naselijo tudi po sobi.

 

Druga morebitna tveganja

Čeprav uporaba vlažilca lahko pomaga pri izsušenih sinusih, jim lahko tudi škoduje. Kot smo omenili, pršice in plesni se hitreje razvijajo v vlažnem okoljih, zato lahko ljudje, ki so alergični na pršice in plesen ter imajo astmo, stanje še poslabšajo. V teh primerih priporočamo uporabo merilnika vlage v prostoru. Na ta način boste v vsakem trenutku vedeli kakšna je relativna vlaga v vašem prostoru.

Del besedila povzet po članku, ki vam je na voljo na tej povezavi: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322228

Upamo, da so vas prednosti uporabe vlažilca spodbudile k razmišljanju o uporabi le -tega. Naslednjič se razpišemo še o dodatni prednosti, ki je tu nismo posebej izpostavljali, ima pa velikanski doprinos k dobremu počutju in to je uporaba difuzorja v aroma terapevtske namene.